Aandelen kopen: hoe, wat en waar?

/
/
Aandelen kopen: hoe, wat en waar?
Aandelen kopen, zo werkt het

Als het gaat om aandelen kopen Als het gaat om aandelen kopen hebben beginnende beleggers een hoop vragen. In het kort gezegd: het hoe, het wat en het waar. Eigenlijk ook nog het wanneer, want u kunt namelijk alleen aandelen kopen als de beurs geopend is.komen er een hoop vragen op. In het kort gezegd: het hoe, het wat en het waar. Eigenlijk ook nog het wanneer, want u kunt namelijk alleen aandelen kopen als de beurs geopend is.


Alles over het kopen van aandelen:


Waar kunt u aandelen kopen?

Vroeg was het alleen mogelijk om op fysieke locaties aandelen te kopen, tegenwoordig kan dit eenvoudig online. Als belegger kunt u niet rechtstreeks bij een bedrijf aankloppen om een aandeel aan te schaffen maar dit gaat via een tussenpersoon. Dit kan een bank zijn of een online broker.

Voorbeelden van online brokers

 • eToro
 • Robeco One
 • DEGIRO
 • BUX
 • Plus500
 • Brand New Day

Voorbeelden van banken

 • ABN Amro
 • ASN Bank
 • Binck Bank

Hoe kunt u aandelen kopen?

Dit is afhankelijk van de tussenpersoon die uw aandelen koopt. Over het algemeen maakt u eerst een account aan, dit kan online of fysiek bij een bank. Vervolgens stort u geld op de rekening en daarmee schaft de tussenpersoon uw aandelen aan.

Wat kost het om aandelen te kopen?

Het verkrijgen van aandelen gaat via een tussenpersoon en deze partij wil er (logischerwijs) ook aan verdienen. Afhankelijk van de partij worden er altijd kosten in rekening gebracht. Het is verstandig om u hier goed in te verdiepen en alles op een rijtje te zetten. 

De kosten die u betaalt kunnen bestaan uit fees voor:

 • Inactiviteit van uw account 
 • Aankoop en verkoop van aandelen 
 • Stortingen en opnames

Wanneer kunt u aandelen kopen?

Ondanks dat u tegenwoordig online en dus overal aandelen kunt kopen, kan dat nog niet wanneer u wilt. De beurzen zijn tussen specifieke tijden geopend en dat is het moment waarop deze aangeschaft kunnen worden.

Wanneer zijn de beurzen geopend?

Conform de Nederlandse tijden zijn de beurzen geopend om deze tijden:
Nederland van 09.00 tot 17.30
Duitsland van 09.00 tot 17.30
Japan van 02.00 tot 08.00
Amerika van 15.30 tot 22.00

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!​

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Wat is het juiste moment om aandelen te kopen?

Bij aandelen is er op twee manieren rendement: dividend en de koerswinst. Rendement in het laatste geval ontstaat wanneer aandelen op een gunstig moment worden gekocht en verkocht. Maar hoe weet u nou wanneer dat is? Daar is niet eenduidig antwoord op te geven omdat het een complexe situatie is.

Dat een aandeel laag is, betekent niet per definitie dat het een goede investering is. Benieuwd naar de kansrijke stocks van dit moment? Lees ons artikel over goedkope aandelen met potentie of over aandelen voor beginners.

Zelf aan de slag?

Bent zich aan het oriënteren en wilt u geld investeren om het te laten groeien? Dan is het belangrijk dat u zich goed inleest in de materie. Een goede eerste stap is het lezen van onze handleiding over het starten met beleggen in aandelen.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik aandelen kopen?

U kunt aandelen kopen met een beleggersrekening via een broker of een bank. Tegenwoordig kan dit gewoon volledig online geregeld worden. Denk aan brokers zoals DEGIRO, Lynx, BUX Zero, eToro en Plus500. Of banken zoals ING, Rabobank of ABN Amro.

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password
InloggenLog in