Beleggen in aandelen

/
Beleggen in aandelen
Geld beleggen in aandelen

Zoekt u naar manieren om uw geld te laten groeien? Of om passief inkomen te genereren? Door te beleggen in aandelen behaalt u rendement en kunt u mooi geld verdienen. Onze experts leggen in dit artikel eenvoudig uit wat beleggen in aandelen is, hoe het werkt, wat de voordelen en de risico’s zijn.


Lees alles over beleggen in aandelen:


Wat zijn aandelen?

Een aandeel is het bewijs dat iemand een stukje van dit bedrijf in bezit heeft. Zoals de Van Dale het omschrijft: ‘bewijs dat iem. bijdraagt aan het kapitaal van een onderneming’. Vroeger werd als bewijs hiervan een waardepapier uitgegeven aan de aandeelhouder. Tegenwoordig vindt de handel van aandelen volledig online plaats en wordt dit fysieke papiertje niet meer uitgegeven.

Verschillende typen aandelen

Er zijn verschillende soorten aandelen en daarmee worden ook de rechten en plichten van de aandeelhouder bepaald. Sommige aandelen geven juist wel of juist geen recht op het delen in de winst van een onderneming. Zo geldt ook dat in niet alle gevallen een aandeelhouder stemrecht heeft. Afhankelijk van het doel van de investeerder is het belangrijk om goed te kijken welk soort aandeel u koopt.

Lees meer over de verschillende soorten aandelen en de rechten plichten die daarbij horen.

Waarom is beleggen in aandelen interessant?

Waarom zou u aandelen kopen? Oftewel; wat levert het precies op? Beleggers willen geld verdienen met aandelen. Daarnaast kan het kopen van aandelen ook een strategische keuze zijn, denk aan het verkrijgen van de meerderheid aan stemrecht door een groot deel van de aandelen in het bezit te krijgen.

Voordelen van beleggen in aandelen

Wat zijn de voordelen van aandelen?

Bij het beleggen in aandelen hebben we in de basis te maken met een tweetal belanghebbenden: het bedrijf dat aandelen uitgeeft (emittent) en de aandeelhouder. Voor beide partijen zijn er voordelen verbonden aan de aandelen.

Voordelen van aandelen voor bedrijven

De voornaamste reden dat bedrijven aandelen uitgeven is het aantrekken van geld. Dit kan weer diverse redenen hebben. Verder zorgt het uitgeven van aandelen ook voor een grotere naamsbekendheid en vergroot het de betrokkenheid van bijv. medewerkers bij een organisatie.

Samengevat zijn dit de voordelen van aandelen voor bedrijven:

 1. Aantrekken van kapitaal
 2. Vergroten van de naamsbekendheid
 3. Personeel belonen op een andere wijze dan salaris

Voordelen voor de aandeelhouders

Voor een aandeelhouder zijn er verschillende voordelen verbonden aan het kopen van aandelen. Deze hangen samen met het type aandeel dat gekocht wordt. Het grootste en meest bekende voordeel is het behalen van rendement op aandelen.

Samengevat zijn dit de voordelen van aandelen voor aandeelhouders:

 1. Eigenaar worden van een bedrijf
 2. Meedelen in de winst van een bedrijf
 3. Geld laten groeien
 4. Passief inkomen genereren
Hoe werkt beleggen in aandelen

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Wat is beleggen in aandelen precies en hoe werkt het? Om te beginnen is beleggen niets meer of minder dan het investeren van geld met als doel dit te laten groeien. In essentie draait het om weten wanneer aandelen te kopen en verkopen.

Ervaren beleggers analyseren de situatie rondom een aandeel om deze te waarderen. Twee manieren om dit te doen zijn de fundamentele analyse en de technische analyse. Hierbij worden interne en externe factoren bekeken om te bepalen of het aandeel ondergewaardeerd is.

Het beleggen in aandelen werkt zo:
Een bedrijf geeft aandelen uit om kapitaal aan te trekken en in ruil daarvoor beloont het bedrijf de aandeelhouder in de vorm van rendement. De aandeelhouder investeert dus in die aandelen om daar zelf geld mee te verdienen.

De handel in aandelen

De handel in aandelen vindt plaats op de effectenbeurs ook wel de aandelenmarkt genoemd. Vroeger was dit fysiek op die beurs, maar tegenwoordig vindt dit volledig online plaats. Ook als particulier kunt u aandelen kopen en verkopen. Denk aan een broker of beleggen via een vermogensbeheerder.

Wat zijn de risico’s?

Er kleven altijd risico’s aan het beleggen in aandelen, waarvan het verliezen van uw inleg het grootste is. De hoogte van het rendement hangt samen met de hoogte van het risico dat u loopt. Wilt u meer rendement? Dan loopt u dus meer risico. Het vermijden van risico’s is niet mogelijk, wel kunt u deze beperken en kunt u veiliger beleggen.

Handelen in aandelen

Tips van onze experts

Om slapeloze nachten te voorkomen is het belangrijk dat u zich goed inleest, zodat u begrijpt wat beleggen in aandelen precies is en hoe het werkt. Beleg daarom altijd in bedrijven en sectoren die u begrijpt. 

De tips voor het beleggen in aandelen van onze experts: 

 1. Ga goed voorbereid te werken
 2. Weet wat u koopt en waarom 
 3. Beleg met geld dat u kunt missen 
 4. Spreid uw belegging

Zelf aan de slag

Uw geld laten groeien door te beleggen in aandelen om te bouwen aan uw pensioen? Of het genereren van een passief inkomen? Ga goed voorbereid te werken en lees u goed in. 

>> Lees onze complete handleiding om te beginnen met beleggen in aandelen.

Download uw gratis analyse van een kansrijk aandeel [2023]

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Veelgestelde vragen over aandelen

Wat is een aandeel?

Op het moment dat iemand een aandeel koopt, krijgt diegene hiermee een deel in een bedrijf in de vorm van een waardepapier. Daarmee heeft een aandeelhouder rechten en soms ook plichten binnen dit bedrijf. Denk aan het recht op periodieke dividend en stemrecht bij de aandeelhoudersvergadering.

Wie geeft er aandelen uit?

Een bedrijf geeft zelf aandelen uit en dit doen zij door een beursgang te maken. Alleen besloten en naamloze vennootschappen kunnen een beursgang maken. Dat bedrijven zelf aandelen uitgeven betekent niet dat deze rechtstreeks gekocht kunnen worden bij deze bedrijven. Dit gaat namelijk via een tussenpartij, zoals een broker.

Waarom geeft een bedrijf aandelen uit?

Een bedrijf geeft voornamelijk aandelen uit om geld (kapitaal) aan te trekken. Dit kan om verschillende redenen zijn zoals: het betalen van schulden, activa opnemen in geld of om groei te financieren.

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in