Veiliger beleggen in aandelen door risico’s te beperken [8 tips]

/
/
Veiliger beleggen in aandelen door risico’s te beperken [8 tips]

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; volledig veilig beleggen in aandelen bestaat niet. Als belegger kunt u wel risico’s beperken waardoor u veiliger kunt investeren in aandelen. Onze experts delen in dit artikel de risico’s van beleggen in aandelen en geven 8 tips om deze risico’s te beperken en de kansen op winst te vergroten. Handig voor zowel gevorderden als zeker ook beginnende beleggers.


Alles over veiliger beleggen in aandelen:

 1. Zorg voor een goede basiskennis
 2. Weet wat u koopt en waarom
 3. Beleg met een weloverwogen strategie
 4. Ken uw bronnen
 5. Spreid uw beleggingen
 6. Beleg op de manier die bij u past
 7. Focus op de lange termijn
 8. Investeer geld dat u kunt missen

Veilig beleggen in aandelen

Veiliger beleggen in aandelen – 8 tips

Door de risico’s van beleggen in aandelen te kennen weet u wanneer u moet anticiperen. Toch weet u nog niet precies wat u ertegen kunt doen. Onze experts delen hier 8 tips voor het beperken van de risico’s zodat u veiliger belegt in aandelen.

 1. Zorg voor een goede basiskennis
 2. Weet wat u koopt en waarom
 3. Beleg met een weloverwogen strategie
 4. Ken uw bronnen
 5. Spreid uw beleggingen
 6. Beleg op de manier die bij u past
 7. Focus op de lange termijn
 8. Investeer geld dat u kunt missen

Tip 1: Zorg voor een goede basiskennis

Sommige beginnende beleggers willen snel geld verdienen en vergeten de cruciale stap om zich goed in te lezen. Wat is beleggen in aandelen precies? Hoe werkt het? En welke manier past goed bij mij?

Tip 2: Weet wat u koopt en waarom

Er zijn beleggers die de kudde volgen maar niet weten waarom. Wanneer veel mensen een specifiek aandeel kopen betekent dit niet per definitie dat u het ook zou moeten kopen. Belangrijker is dat u kijkt naar het bedrijf en waarom u in dat bedrijf zou moeten investeren. Hoe is de financiële gezondheid? Hoe is de concurrentiepositie? En wat zijn de verwachte trends en ontwikkelingen binnen de markt?

Tip 3: Beleg met een weloverwogen strategie

Alle succesvolle beleggers doen het; ze hebben een helder doel voor ogen en beleggen met een daadkrachtige strategie. Het hebben van een strategie biedt houvast en voorkomt dat u lukraak aandelen gaat kopen en verkopen. Dan handelt u impulsief en vergroot u juist de risico’s.

Tip 4: Ken uw bronnen

Niet alles wat gezegd en geschreven wordt is waar. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar wat er gezegd wordt en door wie dit gezegd wordt.

Tip 5: Spreid uw beleggingen

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen: spreid uw beleggingen. Wed niet op één paard, maar verspreid de risico’s en dus ook uw kansen. Wanneer u afhankelijk bent van één bedrijf of branche, loopt u een groter risico. Ook wanneer één aandeel bijzonder goed gaat, wees dan niet hebberig en blijf inzetten op spreiding van uw portefeuille.

Tip 6: Beleg op de manier die bij u past

Niet iedere belegging is hetzelfde en ook niet iedere belegger. Om succesvol te investeren is het belangrijk dat u trouw blijft aan uzelf. Doet u dat niet? Dan begrijpt u uw eigen keuzes niet en gaat u rare en dure sprongen maken.

Lees meer over de verschillende beleggersprofielen en blijf trouw aan uw eigen stijl.

Tip 7: Focus op de lange termijn

De aandelenkoersen schommelen dagelijks. Ieder uur vindt er een update plaats en ieder uur wijzigt er wel iets. Wanneer u inzoomt op iedere schommeling gaat u handelen vanuit angst, paniek of hebzucht. U wijkt af van uw strategie en schakelt over op emotie. Voorkom dit en kijk naar de schommelingen op de lange termijn.

Tip 8: Investeer geld dat u kunt missen

Wanneer u geld belegt in aandelen dan loopt u altijd de kans om (een deel van) uw inleg kwijt te raken. Juist daarom is het essentieel dat u geld investeert dat u kunt missen. Zo voorkomt u slapeloze nachten en financiële stress.

Tip 9: Ken de risico’s van beleggen en ga hier zorgvuldig mee om

Bij beleggen komen altijd risico’s kijken. Het is verstandig om u hier in te verdiepen, zodat u kiest voor het risicoprofiel dat bij u past. Wilt u meer rendement? Dan kleeft hier meer risico aan. Wilt u liever meer risico beperken? Dan heeft dit gevolgen op uw rendement. Lees meer over de 5 grootste risico’s van beleggen.


Zelf aan de slag?

Wilt u ook beginnen met beleggen? Lees dan onze handleiding beginnen met beleggen in aandelen en ga goed voorbereid te werk.

Andere interessante artikelen:


Hoe kan ik veilig beleggen?

Veilig beleggen heeft alles te maken met hoe u omgaat met de risico’s van beleggen. Of het nu gaat om beleggen in aandelen, vastgoed of een grondstof. Lees in dit artikel 8 tips van experts om veiliger te beleggen.

Wat zijn veilige beleggingen met een hoog rendement?

Bij beleggen gaat het om een afweging van risico versus rendement. Door te beleggen met weinig geld in bijvoorbeeld groeiaandelen, verkleint u het risico op verlies en met name financiële schade. Lees hier 8 tips van experts om veiliger te beleggen.

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in