Beginnen met beleggen in aandelen – 8 eenvoudige stappen [handleiding]

Beginnen met beleggen in aandelen

Wilt u meer geld verdienen of een passief inkomen genereren? Door te investeren in aandelen kunt u uw geld laten groeien. Wilt u starten met investeren maar weet u niet goed hoe? In dit artikel leggen onze experts het eenvoudig uit en kunt u in 8 stappen beginnen met beleggen in aandelen.

In 8 stappen starten met beleggen in aandelen:

Stap 1: Doel en budget bepalen

Wanneer u begint met het investeren in aandelen is de eerste stap het bepalen van uw doel en budget. Op deze manier brengt u in kaart wat er nodig is om dat doel vervolgens te bereiken.

Uw beleggingsdoel bepalen

Wilt u meer geld verdienen, passief inkomen genereren of wilt u pensioen opbouwen? Allemaal voorbeelden van beleggingsdoelen, maar ze vragen allemaal om een andere beleggingsstrategie. Ook is niet in alle gevallen dezelfde hoeveelheid geld nodig op hetzelfde moment (korte vs lange termijn).

Bereken in deze stap uit:

 1. Hoeveel vermogen u nodig heeft;
 2. En op welk moment dit geld beschikbaar moet zijn.

Budget bepalen

Deze stap kunt op meerdere manieren insteken, maar zorg er altijd voor dat u belegt met geld dat u kunt missen. Zo voorkomt u slapeloze nachten om financiële stress. 

Wilt u beleggen met weinig geld? Ook dat is mogelijk. Bouw dan geleidelijk aan uw inleg op en kies ervoor om behaald rendement opnieuw te investeren. 

Aan de hand van uw financiële doelstelling gaat u berekenen hoeveel geld u periodiek in aandelen moet beleggen. Dit is compleet afhankelijk van het rendement op uw aandelen

Denk in uw berekening aan de volgende zaken:

 • Samengestelde interest op uw dividendrendement
 • Slim kopen en verkopen van aandelen en het behalen van koersrendement.

Stap 2: Basiskennis vergaren 

Als u gaat beginnen met investeren in aandelen heeft u basiskennis nodig. Ook als u het beleggen deels uitbesteed. U bent tenslotte degene die de financiële keuzes zal maken. 

 1. Lees meer over het beleggen in aandelen
 2. Verdiep u in het kopen van aandelen en onderzoek de mogelijkheden.
 3. Abonneer u op updates van andere beleggers zodat u op de hoogte blijft van het actuele beleggingsnieuws.

Gratis updates?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.


Stap 3: Ontdek wat voor belegger u bent

Verwacht u veel van het beleggen in aandelen, mikt u op een hoog rendement en bent u daarom bereid meer risico te lopen? Of beperkt u liever risico tot het minimale en neemt u genoegen met een lager rendement?

Risico vs rendement

Bij beleggen gaat het volgende op; snel en meer rendement betekent meer risico, loopt u minder risico dan behaalt u doorgaans ook een lager rendement. 

In de basis onderscheiden we dan drie typen beleggers, de zogeheten beleggersprofielen:

 • Offensieve belegger
 • Neutrale belegger
 • Defensieve belegger 

Lees meer over beleggersprofielen en kom erachter wat voor type belegger u bent.

Stap 4: Besluiten waarin aandelen te kopen

In deze stap gaat u onderzoeken welke aandelen u interessant vindt en waarin u wilt beleggen. Wanneer u gaat investeren is het goed om te weten welk aandeel u koopt en waarom u dit koopt. Als u affiniteit heeft met een bepaalde branche, begrijpt u de markt beter en kunt u ook beter inschatten wat dit betekent voor uw rendement. 

Wij raden aan om beleggingen te spreiden en niet alles in één branche of één bedrijf te investeren. Het allermooiste is om ook nog in verschillende branches te beleggen. Op het moment het binnen de ene sector minder gaat kunt u deze tegenvaller opvangen met uw andere aandelen.

Stap 5: Beleggingsstrategie bepalen

Uw beleggingsdoel en budget zijn helder en ook begrijpt u beter wat het beleggen in aandelen betekent. Om uw doelstelling te behalen moet u de route ernaartoe uitstippelen; oftewel een strategie kiezen. Een strategie is het meest succesvol als deze aansluit op uw persoonlijke beleggersprofiel. 

Bij het bepalen van uw beleggingsstrategie zijn er een aantal keuzes te maken. Allereerst de beleggingsstijl: wilt u passief of actief beleggen? Ten tweede ook het vullen, spreiden en uitbreiden van uw portefeuille. 

Een populaire strategie is het kopiëren van de portefeuilles van de ervaren beleggers. Hierdoor heeft u inzicht in de aandelen die zij op dit moment kopen of juist verkopen. Waarom zelf het wiel uitvinden als zij dit al hebben gedaan? 

Benieuwd naar onze portefeuille? Word abonnee bij Aandelen onder een tientje en krijg 24/7 inzicht in onze portefeuille updates. Lees hier hoe het werkt.

Stap 6: Zelf beleggen, beheerd beleggen of er tussenin?

Door te kijken naar uw beleggersprofiel krijgt u meer inzicht in de manier waarop u wilt beleggen. In deze stap is het belangrijk om een knoop door te hakken: besteed u het uit of gaat u zelf aan de slag? Wees realistisch en maak een keuze die goed bij u past.

Zelf beleggen

Vindt u het fijn om zelf controle te hebben over uw belegging? Blijf dan goed op de hoogte van het laatste nieuws binnen de beleggingswereld. Via een broker kunt u dan toegang krijgen tot de beurs en als belegger uw aandelen kopen. Hierbij kunt u nog kiezen uit het kopen van losse aandelen of beleggen in een gehele index (ETF). Verstandig is om u goed in te lezen en te begrijpen wanneer u aandelen moet kopen of juist verkopen.

Beheerd beleggen

Heeft u geen zin of tijd om continu op de hoogte te zijn van het nieuws? Dan kunt het beleggen beter uitbesteden; oftewel beheerd beleggen. Hierin zijn een aantal variaties mogelijk denk aan; beheerd beleggen via een bank of een vermogensbeheerder inschakelen.

Leer van de experts

Wilt u zelf controle hebben over uw investeringen, maar toch ruggespraak kunnen houden met een expert? Kies dan naast een broker voor een abonnement bij Aandelen onder een Tientje. Dan beleggen we samen. 

 • U koopt zelf uw aandelen, maar kunt telefonisch en per e-mail uw vragen stellen aan onze analisten. 
 • Daarnaast heeft u 24/7 inzicht in onze beleggingsportefeuille en dan weet u precies wat wij kopen en tegen welke prijzen. 
 • Verder ontvangt u wekelijks updates met betrekking tot de beurzen en onze portefeuille. Zo bent u altijd als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de markt. 

Stap 7: Een broker kiezen

Of u nu zelf gaat beleggen of het uitbesteed, het is altijd belangrijk om u goed in te lezen. Een tussenpartij, zoals een broker, moet ook geld verdienen en dit vergt wat inlezen. Zet de kosten per broker goed op een rij zodat u de juiste vergelijking maakt. 

Voorbeelden van brokers:

 • DEGIRO
 • eToro
 • Robeco One
 • BUX
 • Plus500
 • Brand New Day

Stap 8: Tijd voor actie

De laatste en meest belangrijke stap in deze handleiding: aandelen kopen of laten aankopen. Of u nu zelf of beheerd gaat beleggen, in deze stap moet u een account aanmaken bij uw beleggingspartner. Vervolgens moet u geld storten en kunt u de aandelen (laten) aanschaffen. 

Wilt u beleggen met weinig geld? Vergeet dan niet onze lijst goedkope aandelen met potentie te bekijken.

Gratis updates van ons ontvangen?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en wordt vrijblijvend op de hoogte gehouden van updates, e-books en aantrekkelijke acties van Aandelen onder een Tientje.


Gratis updates?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.


Kleine investering, een grote potentie

Bij Aandelen onder een tientje investeren we in kansrijke aandelen onder € 10. Interessant voor beginnende beleggers en ook voor de meer ervaren belegger. Uit ervaring vertellen we dat ook in dit prijssegment er een leuk rendement te behalen is. Gebruikersnaam ophalen
Herstel Vergeten Wachtwoord

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in