Aandelenmarkten

Aandelenmarkten - Aandelen onder een Tientje

Benieuwd wat een aandelenmarkt is maar vooral hoe dit werkt? Onze experts schreven speciaal voor de beginnend beleggers dit artikel. In eenvoudige taal maar duidelijk uitgelegd.


In dit artikel:


Wat is een aandelenmarkt?

De aandelenmarkt is de plek waar aandelen gekocht en verkocht worden. De plek waar wordt gehandeld in aandelen en waar vraag en aanbod samenkomen.

En dat werkt op deze manier. Bedrijven geven hier aandelen uit, veelal met het doel om kapitaal aan te trekken (aanbod). Anderzijds hebben we hier de investeerders (vraag). Zij willen aandelen kopen om hier zelf geld mee te verdienen.

Benieuwd hoe de handel in aandelen werkt? Lees dan meer over aandelen kopen.

Hoe werkt de aandelenmarkt?

De vraag naar en het aanbod van aandelen komt hier samen. Net als in iedere markt komt de prijs hier tot stand door marktwerking. Dit betekent dat als er meer vraag is dan aanbod de prijzen stijgen. Is er minder vraag dan aanbod, dan dalen de prijzen en worden aandelen dus goedkoper.

De uitdaging voor beleggers

Voor een belegger is het de kunst om een aandeel zo laag mogelijk te kopen en zo hoog mogelijk te verkopen. Goede voorbeelden van zulke aandelen zijn die van Microsoft, Apple en ook ASML. Deze aandelen waren in hun beginjaren zeer laag en zijn uitgegroeid tot wereldwijd toonaangevende stocks. De aandeelhouders die er op tijd bij waren zitten er nu warmpjes bij.

Kansen zien en pakken

Dat een aandeel laag staat betekent niet dat een aandeel potentie heeft. De analisten van aandelen zijn dagelijks op zoek naar de Apple en Microsoft aandelen van nu. Oftewel; lage aandelen met een grote potentie.

Een analist kijkt naar verschillende factoren om te beoordelen of een aandeel interessant is. Er wordt gekeken naar de financiële gezondheid, de concurrentiepositie en de trends en ontwikkelingen in de markt. Wanneer er veel blijvende groei verwacht wordt maakt dat een aandeel interessant. Is de verwachting dat de vraag naar een product stopt? Dan is het niet logisch om hierin te investeren.

Ook de kans grijpen om te investeren in een laag maar kansrijk aandeel? Download gratis ons nieuwste rapport!

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!​

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Niveaus binnen de aandelenmarkt

Binnen de aandelenmarkt bestaan er verschillende niveaus. Allereerst hebben we de beursgenoteerde onderneming. Dit wordt ook wel de contante markt genoemd. Denk aan de Amsterdam Exchange Index (AEX) in Nederland.

De tweede laag bestaat uit middelgrote maar aantrekkelijke ondernemingen. In Nederland is dit de Amsterdam Midkap Index (AMX).

De derde laag bestaat uit iets jongere ondernemingen. In Nederland is dit de AScX oftewel; de Amsterdam Small cap Index.

De vierde en laatste laag is de Over The Counter markt. Deze is niet gereguleerd en het is eenvoudiger voor een bedrijf om hier toe te treden.

Meer leren over aandelen?

Bent u van plan om te gaan beleggen of net begonnen? Vergeet dan niet om onze gids te lezen dat gaat over starten met beleggen in aandelen. In 8 simpele stappen leggen we uit hoe u kunt beginnen met beleggen.

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in