Wanneer aandelen kopen of verkopen? Lees hier hoe het werkt

/
/
Wanneer aandelen kopen of verkopen? Lees hier hoe het werkt
Wanneer aandelen kopen of verkopen

Bent u benieuwd wanneer u het beste aandelen kunt kopen of verkopen? Of bent u nieuwsgierig hoe u die aandelen selecteert die u het beste op dit moment kunt kopen? In dit artikel leggen onze experts meerdere methodes uit die gebruikt kunnen worden om aandelen te analyseren en hun waarde te bepalen.


In dit artikel:


Wanneer aandelen kopen of verkopen?

In de basis geldt dat een belegger aandelen zo gunstig mogelijk wilt aankopen en verkopen om zoveel mogelijk winst te maken. De ideale situatie is dat een aandeel dus laag gekocht wordt, deze fors stijgt en de aandelen verkocht worden en er flink koersrendement behaald wordt.

Wanneer dat ideale moment aanbreekt hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Het toekomstperspectief van het aandeel;
  • Uw beleggingsdoel en de termijn;
  • Uw beleggingsstijl.

Focus op de lange termijn

De koersen van aandelen schommelen op ieder uur van de dag. Als belegger is het belangrijk om u niet van de wijs te laten brengen door iedere schommeling. Dan gaat u handelen vanuit emotie en dat kan u duur komen te staan. Kijk altijd naar de lange termijn om te bepalen of een aandeel meer potentie krijgt of juist verliest in de toekomst.

Wat te doen als aandelen gaan stijgen

De koers van een aandeel stijgt door vraag versus aanbod. Is er meer vraag naar dan aanbod van een aandeel? Dan stijgt de koerswaarde en kan er zelfs sprake zijn van schaarste.

De koerswaarde van een aandeel stijgt wanneer:

  • Het een bedrijf voor de wind gaat en dit voorlopig nog zo zal blijven;
  • Er een toenemende vraag is naar het product of dienst die zij leveren;
  • Een bedrijf zijn koerswaarde oppompt door zelf aandelen in het eigen bedrijf te kopen.

Kopen wanneer..

Het is interessant om een stijgend aandeel te kopen als de verwachting is dat deze nog verder zal stijgen. Kijk hierbij verder dan volgende week of volgende maand, maar kijk gerust naar over 6 maanden en over een jaar.

Verkopen wanneer..

Dit aandeel in de nabije toekomst weer zal gaan dalen. Dan is het mooist om de aandelen tijdig te verkopen en de winst af te romen en behaalt u een prachtig koersrendement. Ook kan u in het midden gaan zitten en een deel van uw portefeuille in dit aandeel verkopen en de rest behouden.

Houden in het geval..

Heeft u een aandeel dat fors aan het stijgen is en ziet de toekomst er op de lange termijn rooskleurig uit? Mooi houden dat aandeel.

Wat te doen als aandelen gaan dalen

Wanneer er meer aanbod is dan vraag naar een aandeel, zal deze gaan stijgen. Eigenlijk hetzelfde principe als bij het stijgen van de koerswaarde, maar dan tegenovergesteld.

Een aandeel kan om diverse redenen gaan dalen:

  • De economische situatie wijzigt waardoor de vraag naar dit product of dienst zal gaan afnemen;
  • Het gaat niet zo goed met het bedrijf en de verwachting is dat dit nog slechter zal gaan en er misschien zelfs een
  • faillissement aan zit te komen;
  • De markt wijzigt in negatieve zin en daardoor de concurrentiepositie van het bedrijf ook.

Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog veel meer scenario’s mogelijk.

Kopen wanneer..

Het een aandeel is met veel groeipotentie en onterecht gestraft wordt. Dat het aandeel nu laag staat, betekent niet dat het altijd zo blijft. Leest u zich goed in om erachter te komen wat de toekomst mogelijk te bieden heeft. Een goede en grondige manier om hier achter te komen is de fundamentele analyse.

Verkopen wanneer..

De toekomst er voor dit bedrijf zeer slecht uitziet en er misschien wel een faillissement op komst is. Zelfs wanneer er geen faillissement op komst is, maar een aandeel maar zal blijven zakken, kan het verstandig zijn om te gaan verkopen. Dit hangt natuurlijk geheel af van de situatie van het bedrijf. Ook is het goed om te kijken hoe de ontwikkelingen op de lange termijn zijn.

Houden wanneer..

U wilt een laag aandeel kopen of houden wanneer de verwachting is dat de koers weer zal gaan stijgen. Door een goedkoop aandeel met potentie te kopen, kunt u in een korte tijd veel geld verdienen.

Wanneer gaat een aandeel stijgen of dalen? loading=

Hoe weet u wanneer een aandeel gaat stijgen of juist dalen?

Er zijn meerdere methodes die de experts gebruiken om dit te bepalen en er is geen enkele methode die altijd werkt. Ook hebben ervaren beleggers een soort onzichtbare vinger waarmee zij die aandelen spotten die daadwerkelijk gaan dalen of stijgen.

Methodes die de experts gebruiken zijn: de fundamentele analyse, de technische analyse, managementinformatie of andere vormen van onderzoek naar een aandeel.

Gaat u zelf op onderzoek uit? Belangrijk is dat u op meerdere niveaus onderzoekt hoe het bedrijf ervoor staat. Het gaat om het bedrijf zelf, de branche en ook de economische situatie. Heeft u een internationaal aandeel? Dan is het belangrijk om al het nieuws te volgen wat van invloed is op de handel van het bedrijf. Denk aan wijzigingen op het gebied van wet- en regelgeving of denk bijvoorbeeld aan de Brexit.

Niet alle kennis in huis? Of op zoek naar gemak? Volg de experts

Heeft u niet alle kennis in huis om uitgebreid onderzoek te doen naar aandelen? Of heeft u er simpelweg de tijd of het geduld niet voor? Volg dan de experts en kijk wat zij hierover schrijven. Een mooi alternatief is een abonnement op een beleggingsplatform, waarmee u precies kunt zien wat de experts (ver)kopen en waarom zij dit doen.

Wilt u geen kans meer missen en eenvoudig op de hoogte blijven van onze laatste aandeel adviezen? Word dan abonnee bij ons. Wij sturen u wekelijks marktupdates en u ontvangt de aandelentips gewoon in uw mailbox. Eenvoudig he?

Direct op de hoogte zijn van de actuele koop- en verkoopadviezen?

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van lage maar kansrijke aandelen? Word dan abonnee bij Aandelen onder een Tientje.

24/7 inzicht in onze portefeuille en direct zien wat wij (ver)kopen en tegen welke prijzen.
Wekelijks aandelentips via de updates van onze analisten over het laatste beursnieuws.
De mogelijkheid om per e-mail vragen te stellen aan onze analisten over onze portefeuille.Liever eerst gratis updates ontvangen?

Abonneert u zich dan op onze gratis en vrijblijvende nieuwsbrief. Dan houden wij u op de hoogte van de beurs maar ook van leuke acties bij Aandelen onder een Tientje.


Ook interessant om te lezen

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password
InloggenLog in