Dividendrendement op aandelen – alles wat u wilt weten

/
/
/
Dividendrendement op aandelen – alles wat u wilt weten
Dividend rendement - alles wat u wilt weten

Een hoog dividend: dat klinkt iedere beginnend belegger als muziek in de oren. Maar is het wel zo interessant als het lijkt? Of geeft het een vertekend beeld? Lees is dit artikel alles wat u moet weten over dividend om succesvol te beleggen.


In dit artikel:


Wat is dividendrendement?

Bij het kopen van aandelen, koopt een aandeelhouder een stukje van een bedrijf. Kiest het bedrijf ervoor om winst uit te keren aan aandeelhouders? Dan wordt er dividend uitgekeerd en geniet een aandeelhouder dividendrendement.

Waarom keren bedrijven dividend uit?

De belegger investeert geld en draagt daarmee bij aan extra financiële middelen voor een bedrijf. In ruil daarvoor kan een bedrijf dividend uitbetalen. Dit zijn bedrijven niet verplicht, maar is voor de belegger een fijn extraatje én een extra reden om juist hier aandelen te kopen.

Waarom keren bedrijven geen dividend uit?

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf geen dividend uitkeert aan de aandeelhouders. Een veel voorkomende reden is dat een bedrijf het liefst alle winst weer investeert om nog verder te groeien. Een minder leuke reden is dat het slechter gaat met een bedrijf. Stel een organisatie moet down sizen en ontslaat vele medewerkers, hoe komt het dan over als zij wél royaal dividend blijven uitkeren?

Wanneer bedrijven hun dividend stopen of verlagen, vinden beleggers dit niet leuk. Vaak zien we dan een daling van de koers omdat beleggers van het aandeel af willen.

Soorten dividend

Er zijn diverse soorten aan dividenduitkeringen mogelijk. In de praktijk komen stockdividend en cashdividend het meeste voor. Ook gebeurt het dat dividend uitgekeerd wordt in de vorm van bezittingen, speciaal dividend of bijvoorbeeld in de vorm van aandelen in een nieuw bedrijf.

Cashdividend

Het begrip zegt het al, het gaat hier om dividend uitgekeerd in cash; oftewel geld. Dit is de meest gangbare vorm van dividenduitkering.

Stockdividend

Ook dit begrip verraadt het al; stockdividend is het uitkeren van dividend in de vorm van nieuwe stocks (aandelen).

Wat zegt een hoog dividend over een aandeel?

Een belegger wil zoveel mogelijk geld verdienen met aandelen en dan lijkt een hoog dividend erg aantrekkelijk. Maar is een hoog dividend per definitie een goed teken? Nee niet altijd. Het is belangrijk om te kijken naar hoeveel dividend er uitgekeerd wordt en waar dit dividend van betaald wordt. Investeren in een bedrijf dat het ene financiële gat vult met het andere, is géén duurzame investering. Dus een hoog dividend an sich zegt weinig over een aandeel, het gaat om het grotere plaatje.

Dividend beoordelen

Dividend beoordelen

Om erachter te komen of er duurzaam dividend uitgekeerd wordt is het belangrijk om een organisatie breder te beoordelen. Benieuwd of er op een goede manier dividend uitgekeerd wordt? Bekijk dan deze aspecten:

  • Hoeveel dividend wordt er uitgekeerd ten opzichte van de winst per aandeel?
  • Hoe staat het ervoor met de financiële gezondheid van een bedrijf?
  • Hoe wordt het dividend betaald?

Hoeveelheid dividend ten opzichte van de winst

Er zijn verschillende manieren om te berekenen hoeveel dividend er uitgekeerd wordt ten opzichte van de winst. De meest bekende berekeningen zijn deze:

  • Het dividend ratio;
  • De payout ratio ook wel uitbetalingsratio genoemd.

De financiële gezondheid van een bedrijf

Bij het beoordelen van de financiële gezondheid van een bedrijf is het goed om te letten op verschillende zaken zoals de omzet, de winst die er gedraaid wordt en de spreiding qua klanten. Last but not least; de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden. Dit wordt uitgedrukt in de solvabiliteitsratio.

Waar wordt het dividend van betaald

Een bedrijf dat het ene financiële gat vult met het andere, is niet gezond en dus ook geen duurzame investering voor een belegger. Bekijk dus goed hoe het dividend gefinancierd wordt. Keert een bedrijf eenmalig dividend uit via een ander potje dan de winst; kijk in hoeverre dit verklaarbaar is. Gebeurt het vaker? Onderzoek het goed.

Dividendrendement berekenen

Het dividendrendement is het dividend van een aandeel uitgedrukt in een percentage ten opzichte van de aankoopkoers. 

Voorbeeld:

U koopt een aandeel van € 100 en uw dividend is € 5. Dan ziet de berekening van het dividendrendement er als volgt uit:

Dividendrendement berekenen

Het dividendrendement bedraagt in het voorbeeld dan 5%.

Zelf aan de slag

Wilt u graag zelf beleggen, maar dit toch liever doen met experts? Of wilt u weten welke goedkope aandelen veel potentie hebben? Word dan abonnee bij Aandelen onder een Tientje, dan houden wij u wekelijks op de hoogte. Ook heeft u 24/7 toegang tot onze aandelenportefeuille en ziet u precies welke aandelen wij kopen en verkopen.

Ook interessant om te lezen

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password
InloggenLog in