Groei- of waardeaandelen: wat levert het meeste op?

/
/
Groei- of waardeaandelen: wat levert het meeste op?
Waardeaandelen vs groeiaandelen

In een goed gespreide vermogensportefeuille is ook ruimte voor een mooie selectie aandelen. Kijkend naar de basis, wordt er bij het kopen van aandelen dan een keuze gemaakt tussen groei (growth) of waardering (value). Een keuze die niet altijd even makkelijk is, laat staan voor de hand liggend is. 

Wat zijn groeiaandelen?

Dit zijn aandelen die het in zich hebben om fors te gaan stijgen. Vaak zijn dit populaire en geliefde aandelen, waarvan de koers al snel oploopt. Is de verwachting dat het aandeel gaat stijgen? Dan gaan meer beleggers het kopen en daarmee wordt automatisch al een koersstijging gerealiseerd. Met groeiaandelen valt op een relatief korte termijn leuk geld te verdienen. Dit zit dan met name in het realiseren van de koerswinst en minder in de uitkering van het dividend. 

Investeren in groeiaandelen betekent inspelen op het momentum. Een manier van beleggen die goed bij actieve en defensieve beleggers past. Die houden van hoge winsten en zijn bereid om hier risico voor te lopen.

Wat zijn waardeaandelen?

Dit zijn aandelen met over het algemeen een stabielere koerswaarde, maar wel met een hoger dividend dan bij groeiaandelen. De te realiseren koerswinst ligt hier dus lager, maar daar tegenover staat een stabielere en hogere dividendrendement.

Het investeren in waardeaandelen vraagt om een andere tactiek dan het investeren in groeiaandelen. Bij waardeaandelen wordt een uitgebreide analyse uitgevoerd. In veel gevallen een fundamentele analyse, waarbij de gehele situatie rondom een aandeel in kaart wordt gebracht.

Wat zijn de verschillen tussen groei- en waardeaandelen?

Bij groeiaandelen wordt een snelle stijging van de koerswaarde verwacht en kan een belegger op relatief korte termijn leuk geld verdienen met het realiseren van koerswinst. Bij waardeaandelen is de koerswaarde stabieler en verdient de belegger geld met de uitkering van dividend.

Dus wat is beter: groei- of waardeaandelen kopen?

Door beleggingen te spreiden vergroot u de kans op winsten en verkleint u de kans op verliezen. Wat ons betreft hoeft u niet te kiezen en creëert u een diverse beleggingsportefeuille waarin ruimte is voor zowel groei- als waardeaandelen.

Wilt u dan toch een keuze maken? Bedenk dan goed waarom u wilt beleggen. Wat wilt u met uw rendement doen? Wanneer heeft u dat nodig? En hoeveel risico bent u bereid hiervoor te lopen? Aan de hand daarvan kunt u een inschatting maken of waarde- of juist groeiaandelen beter bij u passen.


Alvast op zoek naar een mooi groeiaandeel om mee te beginnen? Download dan gratis onze nieuwste analyse!


Let hierop bij het kopen van groeiaandelen – 4 tips

Het investeren in groeiaandelen brengt net als iedere andere belegging risico’s met zich mee. Met name wanneer er overhaast beslist wordt en de belegger niet begrijpt of en waarom het groeiaandeel zoveel potentie heeft. Onze experts geven u graag een aantal tips om goed voorbereid aan de slag te gaan: 

  1. Ontdek allereerst uw eigen beleggersprofiel en krijg inzicht in uw sterktes en zwaktes als belegger 
  2. Leest u zich goed in met betrekking tot groeiaandelen, zodat u begrijpt hoe dit werkt 
  3. Besteed aandacht aan de analyse van dit groeiaandeel, zodat u daadwerkelijk investeert in een kansrijk aandeel 
  4. Vind de ondergewaarde aandelen die onterecht afgestraft worden

Benieuwd naar aandelen die naar verwachting flink zullen stijgen? Lees dan deze artikelen:

Structureel het laatste nieuws rondom groeiaandelen ontvangen?

Word dan abonnee bij Aandelen onder een Tientje! Onze analisten zijn continu op zoek naar de beste groeiaandelen van dit moment én zijn ze alert op mogelijke bedreigingen. Dit laatste beursnieuws analyseren ze grondig en gebruiken ze om onze abonnees te tippen. Zij ontvangen wekelijks de laatste beursupdates, gewoon per e-mail.
Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in