Financieel vrij worden op een leuke manier – [6 tips]

/
/
Financieel vrij worden op een leuke manier – [6 tips]
Financieel vrij worden op een leuke manier

Wilt u meer genieten van het leven? Meer eruit halen dan alleen de ‘vrije’ uurtjes naast uw drukke baan? Creëer dan financiële vrijheid op de manier die bij u past! Zo bouwt u aan uw droomleven en kunt u ook vandaag gewoon genieten van het leven. Lees in dit artikel hoe u bouwt aan uw financiële vrijheid en lees onze tips om het leuk te houden!


Lees in dit artikel meer over:


Wat is financieel vrij zijn?

Een erg subjectieve vraag. Voor de een betekent dit niet geremd worden door financiële beperkingen en voor de ander betekent het voldoende financiële middelen om nooit meer te hoeven werken. En daar zit vervolgens nog van alles tussenin.

De FIRE-beweging

De meeste mensen die financieel onafhankelijk willen zijn kennen de term FIRE vast wel. Voor degene die het niet kennen, FIRE is de afkorting voor: ‘Financially Independent Retire Early’. Het beeld dat mensen hierbij hebben loopt sterk uiteen. Zo zorgt de een dat de vaste lasten zover teruggebracht worden, dat er (bijna) geen inkomen meer nodig is. En zorgt de ander hier voor meer (passief) inkomen, zodat er wat minder gewerkt kan worden.

Wat betekent financiële vrijheid voor u?

Om financieel vrij te worden is het daarom beter om te onderzoeken wat financiële vrijheid voor u betekent en waarom u er zo naar verlangd. Dit vormt een goede basis om een manier te vinden die bij u past. Wij helpen u op weg aan de hand van een aantal vragen.

De huidige situatie

 • Wat vindt u van uw huidige financiële situatie?
 • Wat vindt u van uw baan? In de breedste zin, inhoudelijk maar ook de voorwaarden?
 • Wat vindt u van de hoeveelheid vrije tijd in uw leven?
 • Wat betekent vrijheid voor u in het dagelijks leven?
 • Hoe tevreden bent u met de hoeveelheid vrijheid die nu nu heeft?

De gewenste situatie

Nu u weet wat u van de huidige situatie vindt kunt u de stip op de horizon zetten. Waar wilt u heen? Oftewel: waar verlangt u naar? Hoe ziet uw ideale leven eruit?

 • Zelf bepalen wanneer, waar en hoeveel u werkt?
 • Liever minder werken en meer leuke dingen doen?
 • Minder werken maar wel meer geld verdienen?
 • Minder hard werken en toch makkelijker geld verdienen?
 • Vaker op vakantie, uit eten of winkelen?

Het hoe

Hierna kunt u de balans opmaken en bepalen wat het verschil is tussen de huidige en de gewenste situatie. Dit helpt om helder te krijgen hoe u naar de gewenste situatie kunt komen en op welke vlakken er iets moet veranderen.

De mogelijkheden om financieel vrij(er) te worden

Dat ‘hoe’ is voor sommigen direct al helder en voor anderen is het nog ontdekken wat dit inhoudt. Om financieel vrijer te worden is het belangrijk dat er genoeg financiële ruimte is. Gaat er meer uit dan er binnenkomt? Dan blijft de financiële vrijheid een mooie droom en een eeuwig verlangen.

De eerste stap is daarom: bekijk uw huidige financiële situatie. Hoeveel geld komt er binnen? En hoeveel geld gaat er uit? Dan weet u ook hoeveel inkomen er nodig is om lekker van te kunnen leven.

De mogelijkheden om financieel vrij(er) te worden:

 • Breng de vaste lasten omlaag.
 • Zorg voor meer inkomsten.
 • Los openstaande schulden af.
 • Genereer passief inkomen.
 • Geef bewust minder geld uit, oftewel: consuminderen.
 • Beleg in aandelen en laat geld voor u werken.
 • Investeer in vastgoed en verhuur dit.
 • Krijg grip op uw financiën door meer inzicht en werk aan een toekomstplan.

Onze 6 tips voor meer financiële vrijheid op een leuke manier

Het doel van financiële vrijheid betekent voor velen meer vrije tijd, meer plezier en minder stress. Dan is het verstandig om de weg naar ernaartoe ook leuk te houden. Sommigen gaan ontzettend rigoureus te werk om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. De verwarming staat uit en er worden geen leuke dingen meer gedaan, er moet óveral op bezuinigd worden. Deze mensen leveren op het huidige moment ontzettend in, om op een moment in de toekomst wél meer te genieten van het leven. Hoe triest is het dan, als dat moment misschien wel nooit meer komt?

Juist daarom is het belangrijk om te bouwen aan financiële vrijheid op een leuke, haalbare manier en ook vandaag de dag gewoon te genieten van het leven.

Hierbij onze gouden tips om met plezier financieel vrij te worden:

 1. Werk aan een gezonde maar positieve money mindset.
  Dit is een gezonde houding naar geld en gaat uit van dankbaarheid voor wat er wél is in plaats van alles wat er nóg niet is.
 2. Bespaar waar het kan, maar houdt het leuk.
  Maak het besparen haalbaar en blijf nog steeds genieten van het leven.
 3. Ga geld verdienen op een leuke manier, die weinig stress oplevert en goed bij u past.
  Het liefst werkzaamheden waarbij een staat van flow ontstaat. Zo voelt werken minder als ‘werk’ en heeft u meer plezier.
 4. Zorg voor een fijne financiële buffer en spaar daarom voldoende geld.
  Op deze manier kunt u bij tegenslagen ergens op terugvallen en dat geeft rust.
 5. Laat uw geld voor u werken en werk niet alleen maar voor uw geld.
  Tenminste, in een gezonde mate. Denk daarom na over manieren om passief inkomen te creëren. Zoals het investeren in vastgoed of kansrijke aandelen. Let op; gebruik hiervoor alleen geld dat u kunt missen. Slapeloze nachten door geldstress wilt u voorkomen.
 6. Begin klein en denk steeds een beetje groter.
  Bij het zetten van de financiële stip op de horizon kunt u groots denken, graag juist. Toch is het verstandig om deze grootse dromen te vertalen naar haalbare en praktische stappen. Wanneer de stappen te groot zijn, dan neemt de kans op ‘falen’ toe en dat zorgt alleen maar voor frustratie. Dat zorgt er weer voor dat u geen vertrouwen meer heeft in uw toekomstplan en dat wilt u voorkomen.

Word financieel vrij door te beleggen in kansrijke aandelen

Bent u cijfermatig goed onderlegd en heeft u een goed analytisch denkvermogen? Dan is beleggen in kansrijke aandelen een prachtige manier om meer financiële vrijheid te creëren. Als u het aan ons vraagt; de mooiste manier! Door slim te investeren laat u geld namelijk vóór u werken in plaats van dat u hard werkt voor uw geld.

Benieuwd naar hoe dat beleggen in aandelen precies gaat? Lees dan ons artikel: ‘Beginnen met beleggen in aandelen – 8 eenvoudige stappen [handleiding]’.

Ook interessant om te lezen

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password
InloggenLog in