De 5 grootste risico’s van beleggen – lees het hier

/
/
De 5 grootste risico’s van beleggen – lees het hier
De 5 grootste risico's van het beleggen in aandelen

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; volledig veilig beleggen in aandelen bestaat niet. Als belegger kunt u wel risico’s beperken waardoor u veiliger kunt investeren in aandelen. Onze experts delen in dit artikel de risico’s van beleggen in aandelen en geven 8 tips om deze risico’s te beperken en de kansen op winst te vergroten.


De risico’s die kleven aan het beleggen in aandelen


Risico's van aandelen

De risico’s van aandelen

Het grootste risico dat u als belegger loopt, is het kwijtraken van uw volledige inleg. Daar tussenin heeft u nog te maken risico’s zoals verminderd rendement, moeilijk verhandelbare aandelen en het niet over de inleg kunnen beschikken. Aan het beleggen in aandelen kleven de volgende risico’s:

  1. Het valutarisico
  2. Het marktrisico
  3. Het renterisico
  4. Het liquiditeitsrisico
  5. De belegger zelf

Risico 1: Valuta

Wanneer een belegger aandelen koopt in een andere valuta, krijgt deze te maken met wisselkoersen. Ook deze koersen schommelen en dit kan voordelig maar ook nadelig uitpakken voor u als investeerder.

Risico 2: De markt

In een welvarende economie wordt er goed geld uitgegeven. Er wordt volop geconsumeerd en ook bedrijven durven te investeren. Verslechterd de economische situatie? Dan draaien de consumenten en bedrijven de geldkraan dicht. Er wordt minder gekocht, minder geproduceerd en het gaat slechter met de economie. Hierdoor worden de aandelen weer minder waard en loopt u als belegger dus marktrisico.

Risico 3: De rente

Rente is voor zowel consumenten als bedrijven een kostenpost. Des te hoger de rente is, des te minder blijft er over om uit te geven. Consumenten kunnen dan minder kopen en bedrijven kunnen dan minder investeren. Eigenlijk gebeurt dan hetzelfde als bij het marktrisico, de economie wordt minder gestimuleerd en daardoor kan de waarde van het aandeel dalen.

Risico 4: Liquiditeit

Er bestaat een kans dat uw aandelen niet liquide meer zijn. Dit houdt in dat ze niet of moeizaam verkocht worden en daarmee kunt u niet vrij over uw inleg beschikken. Dat is vervelend als u dit vermogen daadwerkelijk nodig hebt en ervan afhankelijk bent.

Risico 5: De belegger zelf

De belegger vormt zelf een groot risico voor zijn investeringen in aandelen. Wanneer u lukraak maar wat koopt of u zich laat leiden door gekte in de markt, dan is dit vragen om moeilijkheden. Ook als u alles en iedereen gelooft, neemt de kans op fouten toe.

Veilig beleggen in aandelen

Zelf aan de slag?

Wilt u ook beginnen met beleggen? Lees dan onze handleiding beginnen met beleggen in aandelen en ga goed voorbereid te werk.

Andere interessante artikelen:

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in