Duurzaam beleggen – alles wat u wilt weten [2023]

/
/
Duurzaam beleggen – alles wat u wilt weten [2023]
Duurzaam beleggen

Wilt u graag op een verantwoorde manier beleggen, niet ten koste van de toekomstige generaties maar juist ten goede? Dan is duurzaam beleggen een interessante investering. Wilt u graag weten wat duurzaam beleggen precies betekent? Waarom het zo interessant is? En welke mogelijkheden u heeft? Lees gauw verder en ontdek het in dit artikel.

Duurzaam beleggen – alles wat u wilt weten [2023]

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen betekent dat u bij een investering rekening houdt met meer dan uw eigen rendement. Wanneer u ethisch belegt, houdt u rekening met de impact van uw investering op de mens, dier en de natuur. De wereld en het milieu in de breedste zin. Hierbij let u niet alleen op de impact vandaag de dag, maar ook de impact in de toekomst. Een duurzame belegging komt dus ten goede van de huidige en toekomstige generaties.

Waarom is duurzaam beleggen interessant?

Een duurzame investering kan om meerdere redenen interessant zijn. Ten eerste komt het niet alleen ten goede van uw eigen portemonnee, maar profiteert ook de wereld hiervan. Ten tweede, kunt u bij een groene belegging, ook profiteren van belastingvoordelen.

De belastingvoordelen

Wanneer de duurzame belegging valt onder een groene belegging, dan wordt (een deel van) uw belegging vrijgesteld van belasting en krijgt u daarnaast een heffingskorting van 0,7%. De vrijstelling is behoorlijk. Zonder fiscale partner wordt er ruim €65.00 vrijgesteld van belasting en met fiscale partner ruim €130.000. Best interessant toch?


Alvast op zoek naar een mooi aandeel om mee te beginnen? Download dan gratis onze nieuwste analyse!


De Rijksoverheid

“Als spaarder of belegger kunt u geld inleggen in een groenfonds. U krijgt een lagere vergoeding van de bank, maar heeft wel een belastingvoordeel. De bank kan het geld bijvoorbeeld uitlenen aan projecten voor circulaire economie, duurzame mobiliteit of duurzame landbouw. De projecten moeten voldoen aan de eisen uit de Regeling groenprojecten en hebben een groenverklaring nodig.”

Lees meer over groen sparen of beleggen bij de Rijksoverheid

De belastingdienst

Belegt u of uw fiscale partner geld in een groenfonds? Of hebt u groen spaartegoed? Dan kunt u korting krijgen. De heffingskorting voor groene beleggingen wordt berekend over uw vrijstelling voor groene beleggingen. De heffingskorting is 0,7% van uw vrijstelling. Lees meer over uw vrijstelling groene beleggingen en groene spaartegoeden bij groene beleggingen.

Lees meer over groene beleggingen bij de Belastingdienst

Hoe kunt u duurzaam beleggen?

Als belegger kunt u op verschillende manieren duurzaam investeren. Zo kunt u beleggen in projecten voor de circulaire economie, duurzame landbouw, mobiliteit en alles wat daaronder valt. Denk aan duurzame energie, grondstoffen, water of gewoon bedrijven die een duurzaam ontwikkelingsbeleid nastreven. Dit is dus behoorlijk divers.

Beleggen in duurzame energie

Investeer als belegger in duurzame energiebronnen, ook wel renewable energy genoemd. Denk hierbij aan energie met behulp van de zon, de wind of aardwarmte. Het mooie is dat deze bronnen geen luchtvervuiling creëren en hebben (bijna) geen CO2-uitstoot. Andere mogelijkheden zijn biomassa, waterkracht, bodemwarmte of bijvoorbeeld waterstof. 

Beleg in duurzame energie door aandelen te kopen van bedrijven die een windmolenpark of zonnepanelenpark exploiteren of die deze parken bouwen. Denk ook aan bedrijven die zich specialiseren in de ontwikkeling, opslag of distributie van duurzame energie.

Beleggen in duurzame bedrijven door aandelen te kopen

Door aandelen te kopen van duurzame bedrijven, dragen uw investeringen op positieve wijze bij aan de wereld en het milieu in de breedste zin. Investeer in aandelen van organisaties die het beste voor hebben met de mens, dier en natuur. Dit gaat verder dan duurzame energie. Denk hierbij aan bedrijven die een duurzaam beleid ontwikkelen op het gebied van inkoop, de biodiversiteit verbeteren en een grote waarde hechten aan de mensenrechten. 

Let hierbij op de gevolgen van uw investering op de lange termijn. Niet voor uw eigen rendement, maar ook de gevolgen ervan op de wereld. Draagt deze belegging bij aan een betere wereld? Voor mens, dier en de natuur? Niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst?

Voorbeelden van duurzame aandelen

Let op, dit is een lijst met voorbeelden van duurzame aandelen die u kunt kopen. Dit is géén koopadvies.

Albemarle corporation
Atlantica Sustainable Infrastructure
Australian Securities Exchange
Beyond Meat & Tattooed Chef
BP
Brookfield Renewable Partners
Cenergy
Clean Energy Fuels
Constellation Energy
Enel Group
Energy Transition Partners
Enphase Energy
Exxon
GE Renewable Energy (divisie General Electric)
Heritage-Crystal Clean
Hyzon Motors
Iberdrola
New Sources Energy
NextEra Energy Partners
Plug Power
Renewable Energy Group
Royal Dutch Shell
Siemens Gamesa Renewable Energy
Vestas Wind Systems
Xcel Energy
Xpeng Inc
Overzicht duurzame aandelen 

Tips voor beginners

Wilt u als beginnend belegger duurzaam investeren? Dan hebben onze experts een aantal gouden tips voor u.

  1. Zorg voor een goede basiskennis over beleggen en ken de risico’s. 
  2. Leer meer over duurzaam beleggen en wat de mogelijkheden zijn. 
  3. Ontdek waarom u wilt beleggen, welk financieel doel u wilt nastreven, op welke termijn en welk risico u bereid bent te nemen. 
  4. Bepaal hoeveel u daarvoor moet inleggen en kijk of dit financieel haalbaar is voor uw situatie. 

Wilt u alles leren over beginnen met beleggen in aandelen? Lees dan ons artikel: Beginnen met beleggen in aandelen – 8 eenvoudige stappen [handleiding].

Kleine investering, een grote potentie

Bij Aandelen onder een tientje investeren we in kansrijke aandelen onder € 10. Interessant voor beginnende beleggers en ook voor de meer ervaren belegger. Uit ervaring vertellen we dat ook in dit prijssegment er een leuk rendement te behalen is. 
Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in