Wat is beter: sparen of beleggen?

/
/
Wat is beter: sparen of beleggen?
Sparen of beleggen?

Rente over uw vermogen op de bank.. Dat is al een poos geleden en precies de reden waarom steeds meer mensen gaan beleggen. De prijzen stijgen door de inflatie, maar uw vermogen op de bank groeit niet mee. Zonde als u na jaren sparen steeds minder waar voor uw geld krijgt. Maar dat beleggen of sparen, wat is nu het beste? Wij hebben goed nieuws voor u. Het is niet nodig om te kiezen, u kunt namelijk sparen én beleggen. 

Sparen

Iedere maand boekt u geld over naar uw spaarrekening. Daar staat het lekker veilig en er gebeurt niets mee. Het wordt niet minder waard maar ook niet meer. Na jaren sparen, gaat u met pensioen. Heerlijk dat vermogen op de bank, want daar kunt u mooi leuke dingen mee doen. Alleen een beetje jammer dat u door de inflatie steeds minder voor dat spaargeld koopt. 

Risico

Wanneer u geld spaart en op uw rekening houdt, loopt u weinig risico om dat geld te verliezen. Tenzij u het op een malafide bank heeft staan of een buitenlandse bank, waarbij uw vermogen niet beschermd wordt door de depositogarantie. 

Het risico wat u wél loopt is dat uw geld steeds minder waard wordt. De prijzen van uw boodschappen stijgen, het gas wordt duurder en ook de kosten om te wonen nemen toe. Dan is het fijn dat uw geld veilig staat, maar wat koopt u daar voor?

Rendement 

Wanneer u het liefst uw geld veilig op de bank heeft, dan is het verstandig om het daar lekker te laten staan. Heeft u weinig geld tot beschikking? Ook dan doet u er verstandig aan om een groot deel van dat geld te sparen. Wanneer u te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden, kunt u namelijk direct gebruik maken van uw spaargeld.  

Beleggen

Beleggen is niets meer of minder dan geld investeren met als doel het te laten groeien. U koopt aandelen, u ontvangt dividendrendement en kunt dit opnieuw investeren. Daarnaast kunt u ook profiteren van koerswinst, door uw aandelen laag te kopen en tegen een hogere koers te verkopen. 

Risico 

Aan beleggen hangen meerdere risico’s. Uw belegging kan minder waard worden of u kunt uw volledige inleg verliezen. Het is daarom belangrijk om de risico’s van beleggen te kennen en weet u hoe deze kunt beperken. 

Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan meer over ‘Veilig beleggen in aandelen door risico’s te beperken’. 

Rendement

Door geld te investeren kunt u dit laten groeien. Zeker als u behaald rendement gebruikt om opnieuw te investeren. Dit wordt ook wel samengestelde interest genoemd, rente op rente. De prijzen stijgen en uw vermogen doet dat ook, waardoor uw koopkracht gelijk blijft. 

Het gemiddelde rendement van een belegging in aandelen ligt tussen de 5 en 7%. Dit hangt volledig af van uw gekozen risicoprofiel en het type belegging. Kiest u voor meer risico? Dan wordt u veelal beloond met een hogere winst per aandeel. 

Het team van Aandelen onder een Tientje streeft naar een winst van 40 tot 50% per aandeel. Wij doen dit door de ondergewaardeerde aandelen te vinden, die het in zich hebben om fors te stijgen. Benieuwd hoe wij dit doen? Lees dan hoe het werkt

Sparen én beleggen: zo gaat dat 

Wilt u graag het beste van beide werelden? Een deel van uw vermogen veilig op de bank en daarnaast geld verdienen door rendement? Dan kunt u ook sparen en beleggen. Zorg voor een financieel vangnet voor eventuele tegenvallers en beleg structureel met een kleine investering.

Het is belangrijk om alleen te beleggen met geld dat u kunt missen, anders kunnen de investeringen u slapeloze nachten bezorgen. En dat is precies wat u niet wilt! 

Stel u koopt iedere maand voor € 50 of € 100 aandelen, naast het reserveren van uw spaargeld. Dan kunt u behaalde koerswinst of dividendrendement gebruiken om nieuwe aandelen te kopen. Zo groeit gestaag uw portefeuille en dus ook uw vermogen. 

Benieuwd naar dé aandelen van dit moment? Lees dan ons artikel met de actuele aandeeladviezen van de experts.

Ook interessant om te lezen

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password
InloggenLog in