Zelf of beheerd beleggen?

Zelf of beheerd beleggen?

Uw geld laten groeien door het te investeren, in bijvoorbeeld aandelen. Een mooie manier om uw geld voor u te laten werken en een semi-passief inkomen te genereren. U bent erover uit; u wilt uw geld beleggen, maar nu de vraag: gaat u dit zelf doen? Of besteed u dit uit en kiest u voor beheerd beleggen? Lees in dit artikel de verschillende mogelijkheden en kies de optie die het beste bij u past. 

Zelf beleggen

Heeft u graag volledige controle over uw beleggingen? Weet u wat er nodig is om succes te beleggen? En blijft u graag op de hoogte van het nieuws rondom uw aandelen? Dan is zelf beleggen een uitstekende optie voor u. 

Wanneer u zelf belegt, koopt u zelf uw aandelen bij een broker. Via een platform houdt u de koersen bij, maar ook de laatste inzichten van de analisten. Op basis van deze informatie stuurt u zelf tijdig bij en realiseert u een passend rendement. 

De voordelen van zelf beleggen

Wanneer u zelf uw beleggingen beheert, levert dit de volgende voordelen op:

  • Lagere kosten ten aanzien van beheerd beleggen en daarmee een hoger rendement op de lange termijn.
  • Meer controle en flexibiliteit. U bepaalt zelf waarin u belegt en wanneer het tijd is om bij te sturen. 
  • U doet veel ervaring en kennis op en wordt uiteindelijk expert op het gebied van beleggingen. 

Wanneer is zelf beleggen minder geschikt?

  • U heeft geen tijd (of zin) om veel met uw beleggingen bezig te zijn, maar wilt wel graag maximaal rendement. 
  • U heeft niet de kennis in huis om aandelen goed te waarderen en dat maakt uw rendement onzeker en instabiel. 
  • U laat zich beïnvloeden door emoties, u vindt het moeilijk om objectief te blijven en ondanks tegenvallende koersen, vertrouwen te houden in de lange termijn. Dit kan leiden tot overhaaste beslissingen en het zogenoemde paniekvoetbal. 

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   

Beheerd beleggen

Heeft u niet de tijd en kennis om uw beleggingen zelf te beheren? Of krijgt u er alleen maar kopzorgen van? Besteed het dan uit en kies voor beheerd beleggen. In dat geval belegt een specialist uw geld aan de hand van uw beleggingsprofiel. Dit beleggingsprofiel vormt de basis voor een portefeuille die past bij uw beleggingsdoelstellingen. 

Er zijn verschillende vormen van beheerd beleggen.

  • Begeleid beleggen
  • Beheerd beleggen via een bank
  • Beheerd beleggen via een vermogensbeheerder 

Begeleid beleggen

Ideaal voor beleggers die graag willen beginnen, maar het lastig en/of spannend vinden om zelf de juiste keuzes te maken. Bij begeleid beleggen wordt u ondersteund door een ervaren beleggingsadviseur. U bepaalt zelf hoeveel u wilt beleggen, maar ook hoeveel risico u wilt lopen. Kortom: de beleggingsexpert investeert volgens uw beleggingsprofiel. Het voordeel hiervan is dat u met een kleine inleg kunt starten, onder begeleiding van een expert. 

Enkele nadelen van begeleid beleggen zijn de kosten en een potentieel lager rendement dan wanneer u zelf belegt. Begeleid beleggen kan duur zijn, doordat de beheerder ook zijn geld moet verdienen. Denk aan een beheersvergoeding of bijvoorbeeld transactiekosten. Doordat beleggingsadviseurs er alles aan doen om risico’s te verminderen, kan dat leiden tot een lager rendement. 

Beheerd beleggen via een bank

Daarnaast is het mogelijk om beheerd te beleggen via een bank. Dit werkt over het algemeen zo: u opent een rekening en geeft aan te willen beginnen met beheerd beleggen. Vervolgens beantwoordt u vragen over uw beleggingsdoelen, risicobereidheid en uw persoonlijke situatie. De bank gebruikt dit om uw beleggingsprofiel te maken. Aan de hand van dat profiel stelt de bank uw portefeuille samen met verschillende beleggingsinstrumenten. Dit kunnen obligaties, aandelen, ETF’s of een combinatie hiervan zijn. 

Net als bij begeleid beleggen, heeft u bij het beheerd beleggen via een bank te maken met kosten. Denk aan kosten voor het beheren van uw portefeuille, uitvoeren van transacties en wellicht andere diensten. Daarnaast bent u als belegger minder flexibel en heeft u minder controle over uw investeringen, omdat de strategie in handen van de adviseur ligt. 

Beheerd beleggen via een vermogensbeheerder 

Naast begeleid beleggen en beheerd beleggen via een bank, is het ook mogelijk om beheerd te beleggen bij een vermogensbeheerder. Waar een bank een groot scala aan dienstverlening aanbiedt, focust een vermogensbeheerder zich specifiek op het beheren van beleggingsportefeuilles. Vaak vanaf een fors inlegbedrag en ook zijn de beheerkosten hier aanzienlijk hoger dan bij een bank. Daarentegen pakt de vermogensbeheerder een actievere rol bij het beheren van uw beleggingen. Net zoals de banken werkt ook de vermogensbeheerder op basis van uw wensen. Uw beleggingsdoelstelling, inleg en ook uw risicoprofiel. 

Een mix 

Wilt u volledige controle over uw beleggingen? Maar wilt u niet continu tijd besteden aan het monitoren van de koersen, het volgen van het beleggingsnieuws of analyseren van aandelen? Dan is een abonnement bij een beleggingsplatform of -blad een uitstekende optie. U koopt dan zelf uw aandelen bij een broker, maar het platform houdt u continu op de hoogte van het laatste nieuws rondom uw aandelen. 

Dit beleggingsplatform analyseert het beursnieuws en brengt u structureel op de hoogte. Ook maken zij grondige analyses van kansrijke aandelen en voorzien u vervolgens van een advies. Is het tijd om te kopen, verkopen of te houden? 

Kansrijke aandelen onder een Tientje

Bij Aandelen onder een Tientje speuren wij de beurzen af naar potentiële kanshebbers waarvan de koers maximaal een tientje noteert. Dat aandelen een lage koers hebben, betekent niet per definitie dat deze aandelen slecht of juist goed zijn. Een gedegen analyse geeft hier de doorslag. Is het aandeel gezakt met een reden? En kunt u het beter links laten liggen? Of wordt het aandeel ten onrechte afgestraft en gaat het op korte termijn fors stijgen?

Benieuwd naar de kennis van onze experts? Download dan gratis ons nieuwste aandelenrapport! 

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in