Wat is het beste passief of actief beleggen?

/
/
Wat is het beste passief of actief beleggen?
Passief of actief beleggen in aandelen

Wilt u beleggen maar bent u er nog niet uit of u passief of juist actief wilt beleggen? En wat is dan eigenlijk beter? Laten we beginnen met dat het belangrijk is om een beleggingsstijl te hanteren die bij uzelf past. Op deze manier maakt u weloverwogen keuzes en gaat u geen rare (en dure) sprongen maken op de effectenbeurs.

Actief beleggen

Maar wat is dan actief beleggen? Het is een beleggingsstijl waarbij er actief in de aandelen gehandeld wordt. Waarbij de markt continu in de gaten wordt gehouden en er snel geschakeld wordt. Dit geldt voor de koop en de verkoop van de aandelen.

Bij een actieve beleggingsstijl wordt gefocust op de korte termijn. Aandelen worden aangekocht met het idee hier snel winst mee te maken en een hoger rendement te behalen dan gemiddeld.

De kenmerken van actief beleggen:

  • Focus op de korte termijn;
  • Hoger rendement nastreven;
  • Bereidheid om een hoger risico hiervoor te lopen;
  • Vergt meer tijd en kennis;
  • Hogere transactiekosten.

Passief beleggen

Wat is passief beleggen dan precies? Deze stijl van beleggen focust zich meer op de lange termijn en er wordt passief naar de markt gekeken. De belegger die kiest voor deze stijl wil minder, en het liefst helemaal geen, risico lopen. Daarmee hangt een lager rendement samen.

De kenmerken van passief beleggen:

  • Focus op de lange termijn;
  • Lagere risicobereidheid;
  • En dus een lagere rendement;
  • Kost minder tijd en vraagt minder kennis van de belegger;
  • Lagere transactiekosten.

Actief vs passief

Een actieve beleggingsstijl vraagt continu handelen en daarom is het belangrijk om goede kennis van zaken te hebben. Het vraagt meer tijd en door het regelmatig aankopen en verkopen van aandelen, heeft u te maken met hogere transactiekosten.

Een passieve beleggingsstijl, denk bijvoorbeeld aan een ETF, vraagt wat minder tijd van u als belegger. Ook heeft u minder voorkennis nodig en zijn de transactiekosten lager. Daarentegen heeft u een lager rendement, maar wel tegen een lager risico.

Het is belangrijk om goed te kijken naar uw beleggingsdoelen en uw beleggingsprofiel. Vanuit daar kunt u deze keuze maken die het beste bij uw situatie past. Komt u er toch niet helemaal uit? Of wilt u het beste van beide werelden? Dan is een mix ook heel goed mogelijk.

Het voordeel van een mix

Wilt u een deel actief en een deel passief beleggen? Dan kunt u kiezen voor een goede mix van beiden. Denk aan een ETF (exchange-traded fund) in combinatie met losse aandelen. Hiermee wordt uw beleggingsportefeuille gespreid en biedt u als belegger de gelegenheid om te mikken op een hoog rendement.

Direct aan de slag? Lees dan onze handleiding over beginnen met beleggen in aandelen.

Lage aandelen een leuke afwisseling op uw portefeuille

Iedere belegger droomt ervan; in één klap veel geld verdienen. Denk aan de succesverhalen van Microsoft, Apple en ASML. Deze stonden ooit laag en zijn vandaag de dag toonaangevend op wereldwijde beurzen. Door te investeren in goedkope aandelen met veel potentie, belegt u actief met kans op een hoog rendement.

Gratis op de hoogte blijven?

Bij Aandelen onder een Tientje analyseren wij uitsluitend lage aandelen met een groot groeipotentieel. Wilt u gratis op de hoogte blijven van het laatste nieuws in de markt? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief en blijf gratis op de hoogte.

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

   
Gebruikersnaam ophalen
Wachtwoord herstellenRestore my password

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in