Beleggen in aandelen

Geld beleggen in aandelen

Wilt u geld verdienen door te beleggen in aandelen? Maar weet u nog niet goed wat het oplevert? Of wat de risico’s ervan zijn? Lees in dit artikel alles over geld beleggen in aandelen. Plus nog een extra bonus: drie tips van onze ervaren beleggingsexperts.

Wat is beleggen in aandelen?

Beleggen is niet meer of minder dan ergens in investeren met als doel geld verdienen. Bij het kopen van aandelen krijgt u een klein stukje van een bedrijf en ook een deel van de winst uitbetaald. Daarnaast kan u geld verdienen door aandelen duurder te verkopen dan waarvoor u ze heeft aangeschaft. 

Waarom is beleggen in aandelen interessant?

De belangrijkste reden om te beleggen in aandelen is om geld te verdienen. Dit kan zijn omdat u meer inkomen wilt genereren, rijk wilt worden of voor het creëren van een passief inkomen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een sabbatical of vervroegd met pensioen gaan, met behoud van inkomen. 

Wat levert beleggen in aandelen op?

Kort gezegd levert het rendement op. Dit rendement ontstaat op twee manieren, enerzijds deelt u mee in de winst van een bedrijf, dit is dividend. Anderzijds kan u rendement creëren door aandelen gunstig te kopen en te verkopen. 

Wat zijn de risico’s?

Loopt u risico als u belegt in aandelen? Altijd. Tegelijkertijd is in de praktijk gebleken dat sparen ook niet zonder risico is. Denk aan de IJslandse bankencrisis die begon in 2008. Mensen hadden jarenlang gespaard voor o.a. hun pensioen en zagen dit in rook opgaan. Daar komt bij, wanneer u op dit moment geld op de bank zet u geen rente krijgt en bij grote bedragen zelfs rente moet betalen. Dit vermogen groeit dus niet terwijl de prijzen daarentegen wel toenemen. 

De tips van onze experts 

Wanneer u gaat beleggen in aandelen is het belangrijk om u goed in te lezen. Verdiep u goed in de mogelijkheden, het bedrijf waarin u wilt investeren en in de markt. Hierbij drie tips van onze beleggingsexperts:

  1. Spreid uw kansen
  2. Beleg met geld dat u kunt missen
  3. Leer van de experts 

Tip 1: Spreid uw kansen 

Ook als u gaat beleggen met weinig geld is het belangrijk dat u niet op één paard wed. Koop niet 100 aandelen bij één bedrijf, maar verspreid dit over meerdere bedrijven. Op deze manier verspreid u ook uw kansen op rendement. 

Tip 2: Beleg met geld dat u kunt missen

Wanneer u eenmaal rendement hebt op uw aandelen dan kan het erg verleidelijk zijn om al uw spaargeld te investeren. Doe dit niet. Beleg alleen met geld dat u kunt missen. Er zijn altijd risico’s wanneer het aankomt op beleggen en u wilt een financiële tegenslag kunnen opvangen. Een risico nemen mag spannend zijn maar moet wel leuk blijven. 

Tip 3: Leer van de experts 

Als beginnend belegger ziet u door de overload aan informatie door de bomen het bos niet meer. Er is veel te vinden en er is ook veel te leren. U kunt veel tijd besteden om alles zelf uit te zoeken of u zoekt experts waarvan u wilt leren beleggen. Tegenwoordig zijn er beleggers die hun eigen portefeuille delen zodat u precies weet welke aandelen zij op dit moment kopen of juist verkopen. 

Aandelen onder een tientje

Wilt u beleggen met weinig geld? Of bent u op zoek naar kansrijke aandelen met veel potentie? Word abonnee en krijg 24/7 inzicht in onze portefeuille met aandelen onder € 10. Ook ontvangt u wekelijks beurs- en portefeuilleupdates van onze analisten. Zo bent u als een van de eersten op de hoogte.

Veelgestelde vragen over aandelen

Wat is een aandeel?

Op het moment dat iemand een aandeel koopt, krijgt diegene hiermee een deel in een bedrijf in de vorm van een waardepapier. Daarmee heeft een aandeelhouder rechten en soms ook plichten binnen dit bedrijf. Denk aan het recht op periodieke dividend en stemrecht bij de aandeelhoudersvergadering.

Wie geeft er aandelen uit?

Een bedrijf geeft zelf aandelen uit en dit doen zij door een beursgang te maken. Alleen besloten en naamloze vennootschappen kunnen een beursgang maken. Dat bedrijven zelf aandelen uitgeven betekent niet dat deze rechtstreeks gekocht kunnen worden bij deze bedrijven. Dit gaat namelijk via een tussenpartij, zoals een broker.

Waarom geeft een bedrijf aandelen uit?

Een bedrijf geeft aandelen uit om geld aan te trekken. Dit kan om verschillende redenen zijn zoals: het betalen van schulden, activa opnemen in geld en vaak is het om groei te financieren.

Wat is het verschil tussen ‘gewone’ aandelen en preferente aandelen?

Er zijn een aantal verschillen tussen gewone en preferente aandelen, die ook wel bevoorrechte aandelen worden genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan:
1. Voorrang bij uitbetaling van het dividend 
2. Vast percentage dividend 
3. Soms dubbele deling in dividend 
4. Een gunstigere positie bij faillissement 
5. Geen stemrecht binnen het bedrijf

Gratis updates?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Herstel Vergeten Wachtwoord

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in