Met beleggen in aandelen beginnen – [handleiding]

Leren beleggen - De beginners handleiding van Aandelen onder een Tientje

Wilt u als  beginner aandelen kopen? Maar weet u niet goed hoe investeren in aandelen werkt? In deze handleiding voor beginnende beleggers leggen wij stap voor stap uit hoe het werkt.

In 8 stappen beginnen met beleggen

 1. Doel bepalen
 2. Budget bepalen 
 3. Basiskennis vergaren 
 4. Interessante aandelen selecteren
 5. Strategie bepalen 
 6. Zelf beleggen of beheerd beleggen? 
 7. Beleggingspartner uitzoeken 
 8. Aandelen aankopen

Stap 1: Doel bepalen

Als eerste is het belangrijk om het doel te bepalen van uw belegging. Wilt u sparen voor uw pensioen voor later? Of wilt u op korte termijn passief inkomen genereren? Door het doel te bepalen creëert u kaders en wordt het makkelijker om beleggingskeuzes te maken. In deze stap kijkt u ook wanneer u het gewenste bedrag nodig heeft.

Stap 2: Budget bepalen 

In de vorige stap heeft u nagedacht over uw beleggingsdoel en ook wanneer u het geld nodig heeft. Nu is het belangrijk om aan de hand daarvan uw budget te bepalen. 

Als u net begint met beleggen adviseren wij om alleen geld in te leggen dat u kunt missen. U kunt nu ook beginnen met het beleggen van een klein budget en telkens een beetje meer te investeren. Ook kunt u behaald rendement opnieuw inleggen. Daarmee bouwt u geleidelijk aan een divers portefeuille op.

Stap 3: Basiskennis vergaren 

Als u gaat beleggen is het belangrijk om over basiskennis te beschikken. Ook wanneer u beleggen uitbesteed, want tenslotte bent u degene die keuzes moet maken. 

 1. Lees meer over beleggen in aandelen
 2. Onderzoek welke aandelen er zijn binnen uw prijscategorie en welke branches u aanspreken. 
 3. Verdiep u in de mogelijkheden om aandelen te kopen. Wilt u via een beleggingsfonds aandelen kopen of juist via een broker? 
 4. Lees over de verschillende beleggingsstrategieën en kies één die goed bij u past. 

Stap 4: Interessante aandelen selecteren

In deze stap gaat u onderzoeken welke aandelen u interessant vindt en waarin u wilt beleggen. Wanneer u gaat beleggen is het goed om te weten welk aandeel u koopt en waarom u dit koopt. Wanneer u affiniteit heeft met een bepaalde branche, begrijpt u de markt beter en kunt u ook beter inschatten wat dit betekent voor uw rendement. 

Wij adviseren altijd om beleggingen te spreiden en niet alles in één branche of één bedrijf te investeren. Het allermooiste is om ook nog in verschillende branches te beleggen. Wanneer het binnen de ene sector minder gaat kunt u deze tegenvaller met uw andere aandelen weer opvangen.

Stap 5: Aandelenstrategie bepalen

Uw beleggingsdoel en budget zijn helder en ook begrijpt u beter wat het beleggen in aandelen betekent. Om uw doelstelling te behalen moet u de route ernaartoe uitstippelen; oftewel een strategie kiezen. 

Een strategie is het meest succesvol wanneer deze aansluit op uw persoonlijke beleggersprofiel. In de basis kennen we 3 verschillende beleggingsprofielen:

 1. Neutrale beleggers
 2. Offensieve beleggers
 3. Defensieve beleggers 

Belangrijk is om te kijken naar de factoren risico en rendement. Des te meer risico u bereid bent te lopen, des te groter is de kans op een hoger rendement.

Een populaire strategie is het kopiëren van de portefeuilles van de ervaren beleggers. Hierdoor heeft u inzicht in de aandelen die zij op dit moment kopen of juist verkopen. Waarom zelf het wiel uitvinden als zij dit al gedaan hebben? 

Benieuwd naar onze portefeuille? Word abonnee bij Aandelen onder een tientje en krijg 24/7 inzicht in onze portefeuille updates. 

Stap 6: Zelf beleggen of beheerd beleggen? 

Door te kijken naar uw beleggersprofiel krijgt u meer inzicht in de manier waarop u wilt beleggen. In deze stap is het belangrijk om een knoop door te hakken: besteed u het uit of gaat u zelf aan de slag? Er is geen goed en fout, maak de juiste keuze voor uzelf. 

Zelf beleggen

Vindt u het fijn om zelf controle te hebben over uw belegging? Blijf dan goed op de hoogte van het laatste nieuws binnen de beleggingswereld. Via een broker kunt u dan toegang krijgen tot de beurs en uw aandelen kopen. Hierbij kunt u nog kiezen uit het kopen van losse aandelen of uit een gehele index. 

Beheerd beleggen 

Heeft u geen zin of tijd om continu op de hoogte te zijn van het nieuws? Dan kunt het beleggen beter uitbesteden; oftewel beheerd beleggen. Hierin zijn een aantal variaties denk aan; beheerd beleggen via een bank of een vermogensbeheerder inschakelen.

Stap 7: Beleggingspartner uitkiezen

Als u op zoek gaat naar een broker of een vermogensbeheerder is het wederom belangrijk om u in te lezen. Een tussenpartij moet ook geld verdienen en de kosten die in rekening worden gebracht kunnen sterk uiteenlopen. 

Bij een rendement van zo’n 5% maakt een verschil in de aankoop fee van 1% al fors verschil. Vergelijk daarom vooraf meerdere aanbieders en maak een weloverwogen keuze. 

Stap 8: Aandelen (laten) aankopen

De laatste en meest belangrijke stap in deze handleiding: aandelen (laten) aankopen. Of u nu zelf of beheerd gaat beleggen, in deze stap moet u een account aanmaken bij uw beleggingspartner. Vervolgens moet u geld storten en kunt u de aandelen (laten) aanschaffen. 

Kansrijke aandelen voor een kleine investering

Bij Aandelen onder een tientje investeren we in kansrijke aandelen onder € 10. Interessant voor beginnende beleggers en ook voor de meer ervaren belegger. Uit ervaring vertellen we dat ook in dit prijssegment er een leuk rendement te behalen is. 

Gratis updates?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.

Gebruikersnaam ophalen
Herstel Vergeten Wachtwoord

Deze website gebruikt cookies voor een optimale gebruikerservaring. Meer informatie

InloggenLog in